top of page
ESEMÉNYEK
PINT OF SCIENCE Budapest - Hétfő, 2024. május 13.
Stex Ház
1085 Budapest, József körút. 55-57.
2024 Május 13. hétfő
Nyitás 18
:30-kor
Az esemény 19:00-kor kezdődik és 22:00-ig tart
Előadások

Minden információt, ami testünk felépítéséhez és működéséhez szükséges, a DNS hordoz, akár egy regényt a könyv lapjai, vagy egy programot a merevlemez. A hordozó felület karbantartása és sérülés esetén a hibák helyreállítása, a genetikai információ megőrzése szempontjából kulcsfontosságú. Hibák márpedig történnek, napjában millió szám, részben külső (mint UV sugárzás, káros anyagoknak való kitettség stb.), részben olyan belső okokból, mint a sejtosztódás, a génjeink közt megbúvó „genetikai parazitáink” rakoncátlankodása, vagy az oxigénfogyasztó anyagcserénk. Következményük végzetes lehet, bizonyos mutációk súlyos betegségekhez, sok közülük rák kialakulásához vezet.

Előadásomban azokról a mechanizmusokról fogok mesélni, amelyek segítségével sejtjeink a DNS karbantartását és hibajavítását végzik, s amelyek így a genom stabilitásának megőrzésben kiemelkedő fontosságúak. Ezen belül kitérek majd az egyszálú DNS-kötő fehérjék szerepére is, amelyek biofizikai és sejtbiológiai sajátosságait kollégáimmal igyekszünk minél jobban megismerni.

Jezsó Bálint.jpg

Jezsó Bálint
sejtbiológus


A DNS KARBANTARTÁS ÉS HIBAJAVÍTÁS HÁZI PRAKTIKÁI - Az egyszálú DNS-kötő fehérjék, mint univerzális szerszámok

Földünk élőlényeinek sokfélesége mindig is izgalomban tartotta az embereket. A felderítetlen vidékekre tervezett expedíciók, később a nagyítók és a mikroszkópok használata hihetetlen mennyiségben tárta elénk az addig ismeretlen fajokat. A vírusok azonban olyan parányi létformák, melyek mikroszkóppal sem láthatóak. Vajon van-e olyan eszköz, mellyel az ő jelenlétük „láthatóvá” válik? Kutatócsoportunkban olyan módszert használunk, mellyel a vizsgált növényekben jelenlevő összes kórokozó és jelenlevő vírus kimutatható. Előadásomban ezt a módszert és a használatával kapott érdekes eredményeinket tervezem bemutatni.

Varallyay.jpg

Dr. Várallyay Éva
molekuláris biológus


SZEKVENÁLÁSON ALAPULÓ METAGENOMIKA – Kulcs a jelenlevő élőlények felfedezéséhez

Ez nekem kínai! - Mondjuk sokszor, ha valamit túl bonyolultnak, érthetetlennek tartunk. De valóban ennyire nehéz lenne a kínai nyelv? Ha eddig téged is ez a feltételezés riasztott el a kínai tanulástól, akkor ez az előadás Neked szól! 20 perc alatt bebizonyítom, hogy ennek a lenyűgöző kultúrának a nyelve nem csupán érdekes és szórakoztató, hanem meg is tanulható. A felvezető részben megtudhatod, miért örülünk például annak, hogy a mandarin erősen izoláló nyelv, vagy hogy miért frappáns megoldás a zenei hangsúlyok használata. Végül egyszerű szavak és példamondatok gyakorlása közben azon fogod magad kapni, hogy már teljes mondatokat is össze tudsz rakni kínaiul. Persze az anyanyelvi szintig hosszú út vezet, de 20 perc alatt azért ez se rossz eredmény!

Hungary.jpg

Dr. Váradi Viktória
sinológus


EZ NEKEM KÍNAI!

bottom of page